BRUSSEL OP PLAATS 41 VAN VEILIGSTE STEDEN TER WERELD, VOLGENS ‘QUALITY OF LIVING’-RAPPORT VAN MERCER

23 februari 2016

België, Brussel


•    Brussel net niet in top 20 meest leefbare steden wereldwijd
•    Wenen alweer meest leefbare stad ter wereld, Bagdad minst
•    Luxemburg veiligste wereldstad, Bagdad onveiligste
•    Duitsland best vertegenwoordigd in top 10 meest leefbare wereldsteden

Brussel stijgt één plaats, van 22 naar 21, in de rangschikking van meest leefbare steden ter wereld. Wenen prijkt al voor het zevende jaar op rij helemaal bovenaan; Bagdad is de hekkensluiter op plaats 230. Parijs zakt maar liefst 10 plaatsen, van 27 naar 37. Dat blijkt ondermeer uit de 18de editie van de Quality of Living Survey 2016 van Mercer. Dit jaar onderzocht het adviesbureau voor het eerst ook de persoonlijke veiligheid in wereldsteden. Op die ranglijst scoort onze hoofdstad met een 41ste plaats een stuk minder goed. Luxemburg is de veiligste stad ter wereld. Minder verwonderlijk: qua veiligheid staat Parijs op plaats 71.

Ondanks recente veiligheidsissues en socio-economische onrust, is de levenskwaliteit in West-Europese steden nog steeds een van de hoogste ter wereld. De opvallendste verandering in de top 50 is Parijs, de enige stad in de gehele ranglijst die 10 plaatsen daalt (van 27 naar 37). Met plaats 69 is Praag de meest leefbare stad van Centraal en Oost-Europa. Kiev (176), Tirana (179), en Minsk (190) zijn de laagst scorende Europese steden. Brussel gaat er lichtjes op vooruit en handhaaft zich net buiten de top 20.

De leefbaarheid van steden, en vooral ook de persoonlijke veiligheid, spelen een bepalende rol bij de beslissing van multinationals om expats al dan niet naar het buitenland te sturen. Bovendien hebben ze ook een grote impact op de vergoeding die expats ontvangen.

Verhoogde binnenlandse en globale veiligheidsdreigingen, vluchtelingenstromen en sociale onrust in belangrijke zakencentra in de wereld zijn elementen die het nog complexer maken om als multinational de veiligheid en gezondheid van je expats in te schatten”, zegt Ellen Arenthals, Mobility Lead Benelux bij Mercer. “Daarom is het ook zo belangrijk om op basis van accurate data en onderzoek te bepalen hoe je de levenstandaard en veiligheid van je werknemers in verschillende wereldsteden correct compenseert.”

De top 10 meest leefbare steden ter wereld:


Plaats


Stad


Land


1


Wenen


Oostenrijk


2


Zurich


Zwitserland


3


Auckland


Nieuw Zeeland


4


München


Zwitserland


5


Vancouver


Canada


6


Düsseldorf


Zwitserland


7


Frankfurt


Duitsland


8


Genève


Zwitserland


9


Kopenhagen


Denemarken


10


Sydney


Australië


Ranglijst persoonlijke veiligheid: Duitse steden scoren goed, Parijs en Londen laag


Mercer bracht in het kader van de survey dit jaar ook de persoonlijke veiligheid in kaart. Die score wordt bepaald op basis van binnenlandse stabiliteit, criminaliteitscijfers, de lokale rechtshandhaving en de relatie van het betreffende land met andere landen. Ook hier voeren Europese steden de lijst aan. Luxemburg staat helemaal bovenaan; Bern, Helsinki en Zurich staan op een gedeelde tweede plaats en Wenen op vijf. Genève en Stockholm delen de zesde plaats in de ranglijst, Copenhagen, Düsseldorf, Frankfurt, München en Nürnberg delen plaats elf.

Qua veiligheid staan Brussel en Point-à-Pitre (Guadaloupe) op een gedeelde 41ste plaats. Door de terroristische aanslagen en sociale onrust scoort een aantal Europese steden opvallend minder goed, zoals Parijs (71), Londen (72) en Madrid (84). Met plaats 124 is Athene de onveiligste stad in West-Europa. Damascus (229) en Bagdad (230) sluiten de ranglijst af.

Gezien alle macro-economische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat werkgevers hun expats en families goed verzorgen. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van retentie- en talentmanagement van multinationals. Om de gezondheid en veiligheid van werknemers en hun families in het buitenland te garanderen, investeren werkgevers onder meer in goede huisvesting, veiligheidsprogramma’s, evacuatiemaatregelen en medische zorg. Ook komen daar vaak nog veiligheidstrainingen en bewaakte kantooromgevingen bij”, aldus nog van Arenthals.


Noord Amerika en Zuidoost Azië


De levenskwaliteit voor expats blijft hoog in Noord-Amerika. Canadese steden domineren de top van de lijst. Vancouver (5) staat het hoogst, gevolgd door Toronto (15) en Ottawa (17). In de Verenigde Staten krijgt San Francisco (28) de beste waardering, gevolgd door Boston (34), Honolulu (35), Chicago (43), en New York (44).

Van de bekende steden in Zuidoost-Azië scoort Singapore (26) het beste, daarna Kuala Lumpur (86), Bangkok (129), Manilla (136), en Jakarta (142).


Over de Mercer Worldwide Quality of Living Survey


De Mercer Worldwide Quality of Living Survey is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. De data werd tussen september en november 2015 geanalyseerd en regelmatig geüpdated om veranderende omstandigheden te accommoderen. Elke stad wordt beoordeeld op 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Daarmee krijgen de steden een objectieve score, zodat ze kunnen worden vergeleken. De steden worden afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Het onderzoek beslaat in totaal 450 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen. De uitkomsten worden gebruikt door werkgevers (om werknemers te compenseren) en overheden (om verbeterbeleid op te baseren).


 


Over Mercer
Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Talent, Health, Retirement en Investments. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc (NYSE: MMC). Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 53.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 11 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.


CONTACT INFORMATION