LEVEN IN BRUSSEL FORS GOEDKOPER TEN OPZICHTE VAN ANDERE WERELDSTEDEN

17 juni 2015

België, Brussel


Brussel neemt een duik van maar liefst 46 plaatsen op de wereldranglijst van duurste steden. De hoofdstad van België zakte van de 56ste plaats vorig jaar naar plaats 102 dit jaar. Dat blijkt uit het 21ste Cost of Living onderzoek van HR-dienstverlener Mercer, dat de kosten van 207 steden wereldwijd vergelijkt. Het onderzoek helpt multinationals en overheden bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden van expats. Het Angolese Luanda is net als vorig jaar de duurste plek om te wonen.

Het Cost of Living onderzoek vergelijkt de lokale prijzen van meer dan 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment. Brussel daalt 46 plaatsen op de ranking. Ook andere West-Europese steden zijn relatief gezien goedkoper geworden. De daling is een gevolg van de relatief goedkope euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Maar ook de huisvestingskosten in Brussel liggen een pak lager dan in bijvoorbeeld Luanda, dat de lijst aanvoert. Ligt de gemiddelde prijs van een ongemeubeld tweekamerappartement in Brussel rond de € 1.900 dan is dat in Luanda al bijna € 6.000.


Aziatische en Zwitserse steden domineren top 10

Uit het onderzoek blijkt dat Aziatische en Zwitserse steden de wereldranglijst domineren. Hong Kong staat op de tweede plaats, gevolgd door Zurich (3), Singapore (4) en Geneve (5). De duurste stad voor expats is de Angolese hoofdstad Luanda. “Ondanks dat Luanda een relatief goedkope stad is, zijn de kosten voor expats daar bijzonder hoog”, zegt Ellen van Arenthals, Mobility Consultant Benelux bij Mercer. “Dat komt omdat er veel goederen geïmporteerd moeten worden en er veel wordt geïnvesteerd in de veiligheid van buitenlands personeel.


Andere steden uit de top 10 zijn Sjanghai (6), Beijing (7), Seoel (8), Bern (9) en N’Djamena (Tsjaad, 10). De goedkoopste steden zijn Bisjkek (Kirgizië, 207), Windhoek (Namibië, 206) en Karachi (Pakistan, 205).


Top 10 duurste steden


2015 2014 Stad Land
1 1 Luanda Angola
2 3 Hong Kong Hong Kong
3 5 Zurich Zwitserland
4 4 Singapore Singapore
5 6 Genève Zwitserland
6 10 Shanghai China
7 11 Beijing China
8 14 Seoul Zuid-Korea
9 8 Bern Zwitserland
10 2 N’Djamena Tsjaad


Top 10 goedkoopste steden


2015 2014 Stad Land
198 194 Tbilisi Georgië
199 207 Managua Nicaragua
200 205 Cape Town Zuid-Afrika
200 191 Minsk Wit-Rusland
202 199 Banjul Gambia
203 193 Skopje Macedonië
204 202 Tunis Tunesië
205 211 Karachi Pakistan
206 210 Windhoek Namibië
207 209 Bishkek Kirgizië

Bekijk de volledige ranglijst van 211 cities


Vreemde valuta flinke kostenpost multinationals

Vreemde valuta jagen multinationals op kosten. Valutaschommelingen ten gevolge van economische en politieke onrust maken dat het totale kostenplaatje voor de expatpaketten flink toeneemt. Ook instabiliteit op de woningmarkt en de inflatie maken het internationaal zakendoen beduidend duurder.

Volgens de resultaten van onze Worldwide International Assignment Policies and Practices Survey 2015, die later dit jaar wordt gepubliceerd, verwacht bijna 75% van de multinationals dat het aantal langetermijnopdrachten voor expats de komende twee jaar stabiel zal blijven of zal toenemen. Het plaatsen van personeel buiten de landsgrenzen is cruciaal om te concurreren in de markt, zeker in een steeds verder globaliserende economie. Daarbij is het noodzakelijk dat werkgevers over betrouwbare en accurate informatie beschikken over de kosten van expatprogramma’s”, aldus van Arenthals.

Het Cost of Living-onderzoek van Mercer helpt multinationals en overheden bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden van expats. Het onderzoek neemt New York als basis en vergelijkt daar andere steden mee. Valutaschommelingen worden vergeleken met de Amerikaanse dollar. “De personeels- en mobiliteitsstrategieën die er voor zorgen dat de juiste werknemers op de juiste plaats terecht komen zijn belangrijker dan ooit. De juiste compensatieregelingen voor expats zijn minstens zo belangrijk als de kosten die er mee gemoeid zijn.”


Zwitserland boven

Er staan drie Europese steden in de top 10: Zurich (3), veruit de duurste Europese stad, Geneve (5) en Bern (9). Zwitserland blijft een van de duurste locaties voor expats door de sterke positie van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro. De waardedaling van de roebel in vergelijking met de Amerikaanse dollar, onder meer door de daling van de olieprijzen en de Oekraïne-crisis, maakt dat de Russische steden Moskou (52) en St. Petersburg (152) eveneens een forse duik nemen in de ranglijst van respectievelijk 41 en 117 plaatsen.

Behalve de steden in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, dalen alle Europese steden in de ranking door de zwakkere positie van de lokale munt ten opzichte van de dollar. Londen blijft op de 12e plaats en Aberdeen (82) en Birmingham (80) stijgen op de lijst. Parijs (46), Wenen (56) en Rome (59) dalen met respectievelijk 19, 24 en 28 plaatsen. Ook de Duitse steden München (87), Frankfurt (98) en Berlijn (106) dalen significant.

Door de daling van lokale valuta ten opzichte van de dollar zakken ook Oost- en Centraal-Europese steden op de ranglijst. Praag (142), Boedapest (170) en Minsk (200) gaan  respectievelijk 50, 35 en 9 plaatsen achteruit.


Over het onderzoek

Het Cost of Living onderzoek is gehouden in maart 2015. Bij de berekening van de prijzen is rekening gehouden met de dan geldende valutakoersen. Daarnaast beschikt Mercer over een internationale database met prijzen van meer dan 200 goederen, diensten en producten.

Overheden en bedrijven gebruiken de data van dit onderzoek voor hun personeelsbeleid. De keuze van de steden komt voort uit de beschikbare data. Meer informatie over het Cost of Living onderzoek is beschikbaar via www.mercer.com/col.


Bekijk de volledige ranglijst van 211 cities


Noot : De volledige rangschikking mag NIET in haar geheel worden gepubliceerd. De top 10 en bodem 10 mogen wel worden weergegeven in een tabel.


Over Mercer

Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Talent, Health, Retirement en Investments. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc (NYSE: MMC). Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 57.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 13 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.


CONTACT INFORMATION