BRUSSEL OP 22STE PLAATS IN RANGLIJST MEEST LEEFBARE WERELDSTADEN

4 maart 2015

België, Brussel


 
  • West-Europese steden domineren de top 10

  • Wenen prijkt weer helemaal bovenaan, Bagdad blijft ook dit jaar de hekkensluiter
 

Naar de Quality of Living Survey homepageBekijk de Infographic


 


In de wereldwijde ranglijst van meest leefbare steden staat Brussel op de 22ste plaats, één plaats lager ten opzichte van vorig jaar. Net zoals de voorbijgaande jaren, prijkt Wenen weer helemaal bovenaan. Bagdad blijft ook dit jaar de hekkensluiter. Dat blijkt uit het ‘Quality of Living 2015’ survey, waarin Mercer de levenskwaliteit van meer dan 440 steden onderzoekt. Uit het onderzoek blijkt verder dat West-Europese steden het erg goed doen qua leefbaarheid. Maar liefst 7 van de 10 steden met de hoogste levenskwaliteit zijn Europees: zij zijn te vinden in Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en Denemarken. Andere steden in de top 10 zijn Auckland, Vancouver en Sydney. De VS is met San Francisco pas op de 27ste plaats terug te vinden.

Goede score voor Europese steden

Crisis of niet, West-Europa blijft de top 10 domineren met Wenen (1), Zürich (2), München (3), Düsseldorf (6), Frankfurt (7), Genève (8) en Kopenhagen (9). Brussel blijft in de buurt van de top 20, al zakt het dit jaar van de 21ste naar de 22ste plaats. Amsterdam valt met een 11deplaats net buiten de top 10. De minst leefbare steden in West-Europa zijn Belfast (65) en Athene (85). In Centraal- en Oost-Europa scoort Minsk (189) het slechtst en Praag (68) het best qua leefbaarheid.

Aan de andere kant van de oceaan springen de hoge noteringen van de Canadese steden in het oog. Vancouver staat wereldwijd op plaats 5, gevolgd door Toronto (15), Ottawa (16) en Montreal (24).  Andere opvallende vaststelling is dat de VS pas voor het eerst in de lijst terug te vinden is op plaats 27, waar San Francisco de Amerikaanse eer verdedigt. De laagste scores in Midden- en Zuid-Amerika zijn weggelegd voor Port au Prince (228) in Haïti en het Cubaanse Havana (193).

In Azië is Singapore de stad met de hoogste levenskwaliteit, Tokyo staat op een 44ste plaats. Opvallend in deze regio zijn enkele opkomende steden zoals Cheonan (98) in Zuid-Korea en Taichung (99) in Taiwan. De Chinese steden Xian en Chongqing (beiden op plaats 142) manifesteren zich steeds meer als echte business bestemmingen. Hun belangrijkste uitdagingen op het vlak van leefbaarheid zijn de watervoorzieningen en de luchtvervuiling. Ook in India zijn er steden die terrein winnen, zoals Hyderabad (138) en Pune (145), en de traditionele business centra Mumbai (152) en New Delhi (154) hebben ingehaald. Dat is vooral een gevolg van de bevolkingsexplosie in Mumbai en New Delhi die daardoor te maken krijgen met lucht- en waterverontreiniging en enorme verkeersproblemen.

Leefbaarheid belangrijk voor bedrijven

De ‘Worldwide Quality of Living Survey’ van Mercer is een jaarlijks onderzoek naar de leefbaarheid van steden wereldwijd. De studie neemt veertig verschillende aspecten van leefbaarheid onder de loep, zoals de sociaal-politieke en economische situatie, onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg, ontspanningsmogelijkheden, enzovoort. “Die leefbaarheid is van groot belang voor grote bedrijven, overheden en werkgevers die hun werknemers in het buitenland moeten huisvesten”, verduidelijkt Ellen van Arenthals, Mobilty Consultant bij Mercer. “Zij gebruiken die informatie om hun medewerkers in het buitenland, ook wel expats genoemd, een eerlijke vergoeding te kunnen bieden. Dergelijke vergoeding bestaat meestal uit twee componenten. Een eerste deel moet de werknemers compenseren wanneer ze naar een stad met een lagere levenskwaliteit worden uitgezonden. Het tweede deel is een mobiliteitsvergoeding voor het feit dat de werknemers hun leven thuis on hold zetten om in een ander land aan de slag te gaan.”

Een baan in het buitenland is een geweldige ervaring, maar brengt tegelijk ook moeilijkheden mee voor werknemers en hun familie. Zij krijgen te maken met een heel nieuwe levenssituatie met tal van verschillen op het vlak van klimaat, koopkracht, cultuur en soms zelfs criminaliteit. Maar ook of je vertrouwde dingen kan kopen of een wasmachine gerepareerd kunt krijgen. Als werkgever moet je al die punten compenseren waar de werknemer in vergelijking met zijn thuisland er op achteruit gaat”, aldus van Arenthals.

Die zogenaamde hardship component gaat overigens voor steeds meer steden omlaag. “Al een paar jaar doen opkomende steden hun best om aantrekkelijke vestigingsplaatsen te worden voor buitenlandse bedrijven. Ze zijn hard gaan concurreren met de traditionele zakelijke en financiële centra. Met miljardeninvesteringen proberen zij hun leefbaarheid behoorlijk op te poetsen. En dat lijkt, gezien hun stijgende posities in de ranglijst, aardig te lukken.”


Bekijk de volledige ranglijst

Noot


De volledige rangschikking mag NIET in haar geheel worden gepubliceerd. De top 10 en bodem 10 mogen wel worden weergegeven in een tabel.


Over het onderzoek

De Mercer Worldwide Quality of Living Survey is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. De data werden verzameld tussen september en november 2014, en worden regelmatig geüpdated om veranderende omstandigheden te accommoderen. De rapporten worden gebruikt door werkgevers en overheden. De beoordeling is gebaseerd op een puntenindex. De steden worden afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Er wordt gekeken naar 39 factoren, van gezondheidszorg en onderwijs tot economische ontwikkelingen en nutsvoorzieningen. Het onderzoek beslaat in totaal 440 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen.


 

Over Mercer  


Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Talent, Health, Retirement en Investments. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc (NYSE: MMC). Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 57.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 13 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.


 


        


CONTACT INFORMATION