BRUSSEL NET NIET IN TOP 20 MEEST LEEFBARE STEDEN

19 februari 2014

België, Brussel


In de wereldwijde ranglijst van meest leefbare steden staat Brussel op de 21ste plaats. Wenen prijkt bovenaan, net als de voorgaande jaren, en Bagdad is andermaal de hekkensluiter. Dat blijkt uit de ‘Quality of Living 2014’ survey, waarin Mercer de levenskwaliteit van 223 steden onderzoekt. Nog volgens het rapport zijn drie van de vijf steden met de hoogste levenskwaliteit Europees. Vancouver is met een vijfde plaats de hoogst genoteerde Noord-Amerikaanse stad in de rangschikking. Hoewel steden in Azië, het Midden-Oosten en Latijns Amerika aan een opmars bezig zijn, staan ze nog altijd lager in de lijst. De best scorende steden in deze regio’s zijn Singapore (25), Dubai (73) en Pointe–à-Pitre, Guadeloupe (69).

Top 5 hoogste levenskwaliteit

Het Quality of Living-onderzoek van Mercer geeft werkgevers een beeld van wat een redelijke onkostenvergoeding is voor werknemers die in het buitenland actief zijn. Die vergoedingen bestaan meestal uit twee delen: een vergoeding om werknemers te compenseren wanneer ze naar een stad met een lagere levenskwaliteit worden uitgezonden, en een mobiliteitsvergoeding voor het feit dat werknemers hun leven thuis opgeven om in een ander land aan de slag te gaan.

“Met ons onderzoek naar de levenskwaliteit bekijken wij steden vanuit het oogpunt van de expats die er werkzaam zijn”, verduidelijkt Koenraad Van Kerckhoven, Country Leader bij Mercer. Het vaststellen van een redelijke expatvergoeding is voor veel werkgevers een uitdaging. Er spelen allerlei factoren een rol. Deels liggen die voor de hand, zoals een politiek instabiel klimaat, hoge criminaliteit of luchtverontreiniging. Maar er zijn ook meer verborgen parameters: de verkeersdrukte, bijvoorbeeld, of de mate waarin de expat toegang heeft tot ‘bekende’ producten, of hoe gemakkelijk het is om een defecte vaatwasser gerepareerd te krijgen.”

In het onderzoek wordt er rekening gehouden met zo’n 40 factoren. Op basis daarvan krijgt elke stad een eindscore en wordt er een rangschikking opgemaakt. De vijf steden met de hoogste levenskwaliteit zijn:

1.    Wenen, Oostenrijk
2.    Zürich, Zwitserland
3.    Auckland, Nieuw Zeeland
4.    München, Duitsland
5.    Vancouver, Canada

Amsterdam valt net buiten de top 10 (11), terwijl Brussel (21) de top 20 net niet haalt. “Een opvallende trend is dat ook de minder traditionele expatsteden zich meer en meer profileren. Door de toenemende globalisering doen opkomende steden steeds meer hun best om buitenlandse bedrijven aan zich te binden. Ze pompen heel veel geld in infrastructuur, belastingvoordelen, huisvesting of vestigingshulp en worden zo stilaan serieuze concurrenten voor de gevestigde expat hotspots.”, aldus Van Kerckhoven.

Gezondheidsdzorg, infastructuur en recreatie scoren hoog bij Europese steden

De top 10 bestaat voor een groot deel uit Europese steden. De reden daarvoor is duidelijk, vindt Van Kerckhoven: “Europese steden zijn gewoon erg prettig om in te wonen, vergeleken met de rest van de wereld. Europese steden zijn veilig, politiek stabiel en hebben goede infrastructuur. Bovendien is er veel aandacht voor recreatie en is gezondheidszorg betaalbaar en van een hoog niveau. Dat is ook al een tijdje zo, dus bedrijven weten waar ze aan toe zijn. Er zijn dan ook weinig verschuivingen ten opzichte van vorig jaar.”

Tblisi in Georgië is de slechtst scorende Europese stad en staat op de 191e plaats. Andere Europese steden in de bodem 5 zijn Minsk (189), Yerevan (Armenië, 180), Tirana (Albanië, 179) en Sint Petersburg (168). Een nieuwe, opkomende Europese stad in de lijst is het Poolse Wroclaw. Sinds de toetreding van Polen tot de EU heeft deze stad een grote economische groei gekend, ondermeer dankzij het aanwezige talent, de verbeterde infrastructuur en binnen- en buitenlandse investeringen.

Canada boven, VS scoort middelmatig

Aan de andere kant van de oceaan doen de Canadese steden het heel erg goed. Vancouver staat wereldwijd op de vijfde plaats, gevolgd door Ottawa (14), Toronto (15), en Montreal (23). San Francisco, de best scorende stad in de VS, staat pas op plaats 27. De laagste scores in de regio zijn voor Mexico City (122), Detroit (70), St. Louis (67), Houston (66) en Miami (65).

In Latijns Amerika is er sprake van grote verschillen. Pointe-à-Pitre (Guadelopue) scoort het best in de regio (69), gevolgd door San Juan (72), Montevideo (77), Buenos Aires (81) en Santiago (93). “In Latijns Amerika verdienen de steden vooral punten met een relatief stabiel politiek klimaat. Maar er wordt ook enorm geïnvesteerd in de verbetering van infrastructuur, en het klimaat scoort ook erg goed. De lagere quoteringen zijn hier vooral te wijten aan regelmatig voorkomende natuurrampen, economische ongelijkheid en misdaad. Werkgevers kunnen dan ook niet anders dan fikse compensaties te bieden om dat goed te maken bij hun werknemers.”

Luchtverontreiniging nekt Chinese steden

In Azië Singapore staat op de 25e plaats van meest leefbare steden. De rest van de Aziatische top vijf gaat naar Japan: Tokyo (43), Kobe (47), Yokohama (49) en Osaka (57). Dushanbe (209) in Tajikistan scoort het laagst. Volgens Van Kerckhoven zijn in Azië de verschillen in leefbaarheid het grootst: “Steden in Zuid-Korea schieten bijvoorbeeld omhoog en juist in deze regio zijn niet-traditionele expatsteden aan een opmars bezig. Tegelijkertijd zie je dat bijvoorbeeld in delen van China de luchtverontreiniging echt een negatieve impact heeft op de scores.”

In het Midden-Oosten en Afrika is Dubai (73) de meest leefbare stad, gevolgd door Abu Dhabi (78). Port Louis n Mauritius (82) en de Zuid-Afrikaanse steden Durban (85) en Kaapstad (90) vervolledigen de top 5. Over het algemeen staan de steden in het Midden Oosten en Afrika in de lagere regionen van de wereldranglijst. Bagdad is de hekkensluiter van de lijst (223). ”Vooral Afrika is één van de meest uitdagende regio’s voor bedrijven en werknemers. Regionale instabiliteit, politieke aardverschuivingen, onrust onder de bevolking, achterblijvende infrastructuur en natuurrampen zetten een rem op de leefbaarheid in de steden daar. Toch is het goed om zien dat ook daar heel wat steden ontzettend fanatiek aan de weg timmeren.”

Klik hier voor een overzicht van de Top 5 en Bodem 5 steden per regio.

Over het onderzoek

De Mercer Worldwide Quality of Living Survey is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. De data werden verzameld tussen september en november 2013, en worden regelmatig geüpdatet om veranderende omstandigheden te accommoderen. De rapporten worden gebruikt door werkgevers en overheden. De beoordeling is gebaseerd op een puntenindex, waarin Wenen bijvoorbeeld 190 punten scoort en Bagdad 40. De steden zijn afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Er wordt gekeken naar 39 factoren, van gezondheidszorg tot educatie en economische ontwikkelingen tot nutsvoorzieningen. Het onderzoek beslaat in totaal 223 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen.


 


Over Mercer


Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies op het gebied van Talent, Health, Retirement en Investments. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 20.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc (NYSE: MMC). Marsh & McLennan Companies heeft wereldwijd 53.000 medewerkers en een omzet van ruim $ 11 miljard, tevens is zij het moederbedrijf van Marsh, een wereldleider in assurantiën en risicobeheer; Guy Carpenter, een wereldwijde leider in het leveren van risicomanagement en herverzekeringstussenpersoon diensten, en Oliver Wyman, een wereldwijde leider in management consulting.


 

 


 


CONTACT INFORMATION